Stell av treet

Juletrær er Naturprodukt. Etter en stund innendørs vil treet kunne BEGYNNE Å DRYSSE. DET ER FLERE MÅTER Å FÅ et friskt tre til å holde seg lenge. HER ER NOEN FÅ TIPS.

For det første er valg av tresort avgjørende. Edelgran drysser langt mindre enn vanlig gran, og Fjelledelgrana holder muligens aller lengst.

• Finn et juletre som passer til foten, eller finn en fot som er godt egnet til å ta vare på treet! (Vi har EasyFix-foten) Mange gjør feilen å spikke til treet for å få det til å passe i juletrefoten. Et juletre suger vann mellom barken og veden, og mister sugeevnen hvis barken fjernes.

• Akklimatiseringa av treet er viktig for nålenes holdbarhet. Noe av grunnen til at treet kan begynne å drysse, er varmesjokket det opplever fra å komme dypfryst direkte fra vinteren ute til en varm stue. Har du mulighet, kan det være lurt å sette treet i garasjen eller i en bod en dag før du tar det inn. Da får treet litt tid til varmeovergangen.

• Fjern emballasje så greinene får rettet seg ut.

• Før du setter treet i juletrefoten kan det være lurt å sage av en tynn skive(2-3 cm) av rotenden. Dette gjør det lettere for treet å ta opp vann og vil gjøre at treet holder seg lengre med mindre nåledryss.

• Etter treet er satt i foten er det viktig å også etterfylle med vann. Om det har noen effekt med ulike holdbarhetsmiddel, sitron eller andre kjerringråd i vannet, er det ulike meninger om, men det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.

• Unngå å plassere treet for nær varmekilder. Dette er både i forhold til brannfare og treets holdbarhet. Kort sagt burde man egentlig behandle treet på samme måte som med snittblomster.

Håper du slipper å gå på nåler i jula!

http://www.nrk.no/contentfile/file/1.7425495!juleflash.swf

http://www.skogoglandskap.no/temaer/juletrer